sweeney todd straight razor

Οδηγός για νέους στο ξύρισμα με φαλτσέτα (straight razor)

Ο σκοπός του κειμένου είναι να βοηθήσει όλους αυτούς οι όποιοι θέλουν να ασχοληθούν με την ξύρισμα με φαλτσέτα ή straight razor , έχουν διαβάσει ένα κάρο πράγματα σχετικά με το πως να ξυρίζονται, έχουν μάθει πλατωνικά ποια κλίμακα είναι για αρχάριους κλπ. κλπ. και φτάνει η κατάλληλη ώρα της αγοράς….

 • Τι να πάρω από τις 72 επιλογές με καλές κριτικές για κρέμα/σαπούνι;
 • Τι πινέλο απ τις 2000 επιλογές;
 • Και τέλος, ποια navaja de afeitar (straight razor) βρε αδερφέ;

Μιας που ακόμα δεν ξέρεις αν θα μείνεις στο παραδοσιακό ξύρισμα ή όχι, θα σου προτείνω πράγματα σε νορμάλ budget.

Βασικός κανόνας no.1

Παίρνω όποια κρέμα/σαπούνι να ναι που πιστεύω ότι θα μου αρέσει το άρωμα της και έχω διαβάσει καλές κριτικές για αυτή στον τομέα της προστασίας του δέρματος.

Τέτοιες κατά τη γνώμη μου είναι:

 • Οι proraso (άσπρη ή πράσινη) όπου θα τις βρείτε σε τιμή μεταξύ 4,80-7 € στα διαδικτυακά καταστήματα.
 • Οι Taylor of the old bond street (TOBS για συντομία). Εγώ και πολλοί ανά τον κόσμο τις θεωρούμε ως best value for money.Βγαίνει σε 2 εκδοχές, σωληνάριο και βαζάκι. Προτιμήστε το βαζάκι καθώς έχει διπλάσια ποσότητα προϊόντος και διαφορά 1 € στην τιμή . Η καλύτερη τιμή που έχω βρει είναι στα 9 €.
 • Οι Speick, οι οποίες έχουν συστατικά από το φυτό speick που φυτρώνει στις Άλπεις.Σε σωληνάριο βγαίνει μόνο. Τιμή 4-5 €.

Βασικός κανόνας no.2

Το πινέλο είναι βασικό στοιχείο του hardware μας για αυτό φροντίστε να μην πάρετε απ το super market κάτι με 6 € ενώ με  16 € παίρνετε εργαλείο.Οι κύριες κατηγορίες είναι ανάλογα με το πόσο μαλακές είναι οι τρίχες:

 1. από γουρούνι
 2. από άλογο
 3. από ασβό
 4. Pure badger
 5. Best badger
 6. Super badger
 7. Silvertip

Γουρούνι, οι προτεινόμενες μάρκες που πρέπει να κοιτάξετε είναι 2: Omega και Semogue.
Γνωστό μοντέλο της omega είναι το professional 48, με μόλις 9 €
Γνωστό μοντέλο της Semogue είναι το 1305, με μόλις 14 €.
Φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμη αλλά μπορείτε και να το ψάξετε μόνοι σας.

Αλόγου είναι μόνο τα ισπανικά vie long. Πολύ καλά μοντέλα είναι τα 13061 και 13800
Στο ίντερνετ στην Ευρώπη βρίσκονται μόνο σε αυτό το κατάστημα giftsandcare.
Pure Badger καλής ποιότητας κατασκευάζουν όλες οι γνωστές καλές εταιρίες, muhle, omega, rooney, kent, edwin jagger κλπ. και σε διάφορες τιμές.
Ένα οποιοδήποτε στην τιμή μεταξύ 22 και 30 € είναι καλό. Η πρόταση μου θα ήταν αυτό της muhle.

Best badger, πολλές επιλογές και εδώ, οι μάρκες αμέτρητες, γενικά ότι ισχύει και από πάνω.Τιμές που πρέπει να κυμανθείτε είναι από 25-35 €, όχι παραπάνω.Μια καλή πρόταση είναι της Muhle το μοντέλο 99 A 31.

Για τις άλλες δύο κατηγορίες δεν θα μιλήσω καθώς αναφέρονται στους μυημένους στο άθλημα, που έχουν κατασταλάξει και θέλουν να ασχοληθούν και έχουν πάρει απόφαση να δώσουν το κάτι παραπάνω.

Τέλος έφτασε η ώρα που όλοι περιμέναμε.Η στιγμή της αλήθειας
Ποια είναι η αγαπημένη μας?

Βασικός κανόνας no.3

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ξυραφιών που μπορείτε να επιλέξετε. 3/8, 4/8, 5/8, 6/8, 7/8/,8/8
Επίσης full hollow,semi hollow.
Ποιο απ όλα είναι κατάλληλο για κάποιον που κάνει τώρα το έμπα του στο χώρο?

Κριτήριο no.1

Ποτέ δεν κοιτάζουμε το πιο φτηνό αλλά ούτε και το πιο ακριβό.Το μεν φτηνό επειδή δεν θα είναι καλοφτιαγμένο θα μας εμποδίσει από τη θέληση μας να συνεχίσουμε και θα πειστούμε ότι τα straight razor γενικά δεν ξυρίζουν καλά.Από την άλλη, το ακριβό δεν μας ενδιαφέρει καθώς δεν ξέρουμε αν θα μας αρέσει το άθλημα.Οπότε γιατί να πετάξετε λεφτά αν τελικώς δεν είναι για εσάς?

Κριτήριο no.2

Έχει να κάνει με τα full hollow και semi hollow. Tα full hollow είναι τα καλύτερα για έναν αρχάριο καθώς υπερτερούν στην ευγένεια που θα δείξουν στα μικρό-λαθάκια που θα κάνετε στην αρχή διότι έχουν κατασκευαστεί για πιο ελαφρά γένια. όμως τίποτα δεν είναι απόλυτο και το κοψιματάκι θα το κάνετε είτε με το ένα είτε με το άλλο.

Κριτήριο no.3

Η τιμή που θα πρέπει να έχει το πρώτη μας φαλτσέτα.
Από 50 έως 80 € μπορείτε να βρείτε καλό ξυράφι το οποίο θα είναι NOS (New Old Stock), δηλαδή η εταιρία που το παράγει έχει κλείσει και τις έχουν ξεμείνει κάποια κομμάτια από μοντέλα της τα οποία μπορεί να έχουν κατασκευαστεί εδώ και 50 χρόνια και να μην έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ!Έτσι και αχρησιμοποίητο εργαλείο παίρνεται και σε πολύ συμφέρουσα τιμή.Εναλλακτικά των NOS μπορείτε να βρείτε μεταχειρισμένα σε άριστη κατάσταση.Όμως σε αυτή την περίπτωση ζητήστε διεξοδικές φώτο απ τον πωλητή και γράψτε μας στο φόρουμ εδώ να τις τσεκάρουμε και εμείς και να πούμε την γνώμη μας αν είναι κάτι καλό ή όχι.Τέλος, και πιο ταιριαστό για ένα αρχάριο, μπορείτε να βρείτε καινούργια φαλτσέτα αν ανεβείτε λίγο πιο πάνω, όπου με γύρω στα 90-120 € παίρνεται πολύ καλό εργαλείο όπως είναι το King cutter της Boker ή το Bismarck της Dovo .

Κριτήριο no.4

Πάμε να μιλήσουμε τώρα για τα scales των straight razor, αυτά που λέγαμε παραπάνω, 3/8/, 4/8 κλπ.
Τα 2 καλύτερα μεγέθη για αρχάριο είναι τα 5/8 και τα 6/8.όχι πως δεν είναι καλά και για έμπειρο χρήστη.

-Τι έχουν τα 5/8 και 6/8 περισσότερο από τα άλλα μεγέθη;
Ο λόγος είναι απλώς, βάρος. Αυτό σημαίνει καλύτερο κράτημα! Τα πιο μικρά από αυτά γλιστρούν εύκολα και κάνουν διάφορες και επικίνδυνες μανούβρες στα χέρια ενός αρχάριου.

Κριτήριο no.5

Τι σημαίνει ότι μια φαλτσέτα είναι shave ready; Ισχύει ή είναι μύθος;
Θα δείτε πολλές φορές σε διάφορα site που θα μπείτε για να αγοράσετε ξυράφι να αναφέρει μετά την περιγραφή του τον όρο, shave ready. Αυτό σημαίνει ότι το ξυράφι που πρόκειται να αγοράσετε δεν χρειάζεται καθόλου ακόνισμα (honing) και μπορείτε να με το που το πάρετε και αφού το περάσετε από το λουρί σας, να ξυριστείτε.Τώρα, το οτι το λέει δεν σημαίνει ότι είναι έτσι. 99% των περιπτώσεων δεν είναι shave ready και ας το λέει στην περιγραφή.Άρα, μύθος.Όταν λοιπόν πάρετε το ξυράφι σας θα πρέπει να το δώσετε σε κάποιον μάστορα του είδους να σας το ακονίσει ώστε να γίνει τέλεια η κόψη του.Έχουμε το φόρουμ ένα θέμα που λέγεται τροχεία και εκεί αναφέρουμε σε ποιους μπορείτε να δώσετε το ξυράφι σας.

Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν τα του straight για την τελική μας επιλογή έχουμε:

 1. 5/8 ή 6/8
 2. Full hollow
 3. Καινούριο στα 90-120 € “προτείνεται” ή NOS ή καλής κατάστασης μεταχειρισμένα.

Για μάρκες κοιτάξτε το άρθρο του συμφορουμίτη slur για τις καλές μάρκες. Ξαναγράφω ορισμένες εξ αυτών που πρέπει να κοιτάξετε οπωσδήποτε.

 • DOVO
 • Thiers issard
 • C.V. Heljestrand
 • Dubl Duck
 • Boker

Καλές αγορές μας εύχεται ο ElNavajero, περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Share